זהו תהליך ניהול שוטף שמטרתו לאתר סיכונים עסקיים, אישיים ומשפחתיים.
נעשה בתהליך זה הערכת סיכונים לעוצמת הנזק הפוטנציאלי ותיעדוף הטיפול בכל סגמנט בהתאם.
לאחר מכן מסמנים את המטרות והנקודות שיש לשפר ומה ההשקעה הנדרשת לשיפור.
תהליך ניהול הסיכונים בתא משפחתי ועסקי משתנה לאורך הזמן כאשר למשוואת הסיכונים נכנסים משתנים נוספים וגם יורדים סיכונים ישנים המפסיקים להתקיים.
מטרת ניהול הסיכונים היא להפחית את השפעת הסיכונים על השגת היעדים האישיים והעסקיים כשהסיכון מוגדר כמשתנה בלתי צפוי, העלול להתרחש וכתוצאה ממנו ייגרמו הפסדים פיננסים הנובעים מעלויות בלתי מתוכננות שאינן מתומחרות בתכנון של התא המשפחתי או העסקי.
ניהול סיכונים פיננסיים מהווה חלק בלתי נפרד מניהול הסיכונים, בתוכו ניתן למצוא את הנושאים המשפיעים בתחומים השונים: סיכונים פיננסיים, סיכוני אשראי, סיכונים כלכליים וסיכוני ביטוח.
גם כאן נדרשת הגדרה ברורה לטובת מדידתו ופעילות להקטנתו. חלק נכבד מהסיכונים הפיננסיים ניתנים לגידור על ידי שימוש במכשירים פיננסיים מתאימים דוגמת אופציות מעו"ף והגנה מסיכוני ביטוח על ידי רכישת מוצרים דרך חברות הביטוח השונות דוגמת ביטוח דירקטורים.
ההגנות הללו כרוכות בדרך כלל בעלויות ויש צורך לנהל כל הזמן את מבנה העלויות ולתמחר את הסיכונים באופן שוטף ורציף.
תפקידנו בספרטא קפיטל כמנהלי הסיכונים הוא לנתח ולעריך את רמת ההגנה הנדרשת לאותו סיכון ולהמליץ על רמת ההגנה המתאימה.
ניהול סיכונים בחיי משפחה או עסק חשובים כמעט בכל צומת החלטה כגון לקיחת הלוואה בנקאית לטובת הגדלת פעילות עסקית, לקיחת משכנתא לרכישת נכס ראשון או לטובת השקעה בנכסים נוספים , השקעה בנדל"ן בארץ או בחו"ל וגם בתכנון טיול גדול לכלל המשפחה יש לשקול האם להוציא מהשוטף או להיערך מראש בחיסכון לטובת הטיול .
ניהול סיכונים מתבצע גם בעבודה שוטפת ומתוכננת המקדימה לפעולה.
אחת הגרסאות לחוק מרפי טוענת שאם קיים דבר היכול להשתבש, הוא ישתבש ובעיתוי הגרוע ביותר. לפיכך, יש להיערך בתכנון הפעילות לשיבוש שכזה.
ניהול סיכונים עסקי/פיננסי הוא למעשה, יכולתו של תא משפחתי להביא למיקסום של העושר הכלכלי, תוך מזעור הסיכונים והיא זו שתבטיח את הישרדותו לאורך זמן. הסיכונים האפשריים הולכים ומתרבים והשפעותיהם על ההון האישי והמשפחתי הופכת סבוכה יותר. לכן, ניהול סיכונים רציף, המשלב תכנון וביצוע שוטף, בהכרח יביא להקטנת הסיכון.
ניהול סיכוני ביטוח המטרה להגן על המבוטח מפני סיכונים שלא יוכל לעמוד בהם. אך יש לזה מחיר (הפרמיה המשולמת תמורת הביטוח). תיק זה נבנה לאורך זמן ויש צורך רב לעשות התאמות באופן שוטף במוצרי הביטוח.
בדרך כלל תיק הביטוח מורכב מביטוחים רבים דבר היכול ליצור כפל ביטוחי מיותר.
בעת בדיקת סיכוני הביטוח , נבדק מצב של תת-ביטוח (ביטוח חסר) בו סכום הביטוח נמוך מהנדרש דוגמה: לאחר הולדת ילד ראשון רוכשים ביטוח למקרה מוות בסכום מסוים אך הרבה פעמים לא מבצעים התאמות בהולדת ילדים נוספים , באותה מידה ככול שהתא המשפחתי מגדיל את הונו יש צורך בביצוע התאמות לביטוחי ואף לבטל חלק מהם.
סיכון נוסף הוא בעולם הפנסיוני, יש ביטוחים בתוך המוצרים הללו והם לפעמים חופפים עם ביטוחים פרטיים שאנו עושים לבד. שינויים אישים ורגולטורים במהלך תקופת חיים מצריכה לבצע התאמות למוצרים הפנסיונים ולמנוע כפל ביטוחים, לצמצם חבויות מס באמצעות תכנון מס, ולהפחית דמי ניהול, עמלות ופרמיות. בנוסף נשקלים שינויי מסלולי ניהול בקרנות הפנסיה, והמשכנתא לצורך הגדלת התשואה והפחתת הסיכון.