משקיעים בעלי הון עצמי גבוה מחפשים לרוב השקעות שיכולות לספק להם תשואה יציבה לאורך זמן, גם בשווקים משתנים ותנודתיים . השקעה בנכסים לא סחירים יכולים להיות פתרון אטרקטיבי עבור משקיעים אלו. זאת, כיוון שהם נוטים להיות פחות חשופים לתנודות בשווקים בטווח קצר כתוצאה מנעילת הכספים לתקופה מסוימת ויכולים לספק יציבות בתיק ההשקעות הכולל . אבל מה הם אותם נכסים לא סחירים? ומה הדרך הנכונה להיחשף אליהם?
מהם נכסים לא סחירים?
נכסים סחירים ניתן לקנות או למכור בשוק ההון, כגון מניות, אג"ח, קרנות נאמנות ועוד. לעומת זאת, נכסים לא סחירים הם נכסים שרובם אינם נסחרים בשוק ההון. בנוסף, יש להם בד"כ קורלציה נמוכה יותר מנכסים סחירים לשוק ההון.
נכסים לא סחירים יכולים להיות אטרקטיביים למשקיעים בעלי הון עצמי גבוה ממספר סיבות:
- פיזור סיכונים: נכסים לא סחירים נוטים להיות פחות קורלטיביים לשוק ההון. לכן, זה יכול לעזור להפחית את הסיכון הכללי של תיק ההשקעות.
- תשואה יציבה: נכסים והשקעות לא סחירות יכולים לספק תשואה יציבה לאורך זמן, גם בשווקים עם תנודתיות משתנה.
- הקטנת סטיית התקן להקטין את סטיית התקן של תיק ההשקעות הכולל.
חשוב לציין כי השקעה בנכסים לא סחירים כרוכה גם בסיכונים, כגון:
- סיכון לירידת ערך: נכסים לא סחירים עלולים לאבד מערכם. במיוחד אם נכס הבסיס משתנה כתוצאה משינויים מבניים או ריביות וכו…
- סיכון לאי נזילות: נכסים לא סחירים בדרך כלל נמצאים בתקופת נעילה לתקופת השקעה מסוימת. כך קורה שלעתים יש קושי במימוש מהיר של ההשקעה. מה שיכול להשפיע על היכולת של המשקיע לממש כספים בצורה מידית.
משקיעים בעלי הון עצמי גבוה המעוניינים להשקיע בנכסים לא סחירים צריכים להיעזר בליווי מקצועי כדי להבין את הסיכונים והיתרונות הכרוכים בהשקעה זו. להלן כמה שאלות שמשקיעים בעלי הון עצמי גבוה צריכים לשאול את עצמם לפני שהם משקיעים בנכסים לא סחירים:
- מהן מטרות ההשקעה שלי והאם המוצר נותן מענה חלקי או מלא לצורך?
- האם אני מחפש פיזור סיכונים, תשואה יציבה או הגנה מפני אינפלציה?
- מה הסיכון אני מוכן לקחת?
- האם אני מוכן לוותר על נזילות הכספים לתקופת זמן מסוימת עבור פוטנציאל התשואה?
- מהו טווח הזמן להשקעה שלי?
על בסיס התשובות לשאלות אלו, המשקיע יוכל לבחור את הנכסים הלא סחירים המתאימים לו ביותר.
סוגי נכסים לא סחירים
השקעה בנכסים לא סחירים יכולה לספק אלוקציית השקעות מנצחת לתיק ההשקעות. ישנם מספר סוגים עיקריים של נכסים לא סחירים שכדאי לשקול כחלק מהאסטרטגיה של פיזור נכסים, להלן מספר דוגמאות.
- נדל"ן הוא אחד הנכסים הלא סחירים הנפוצים ביותר. השקעה בנדל"ן יכולה לתת חשיפה לעליית מחירי הדירות וכן תזרים מזומנים קבוע מדמי שכירות. עם זאת, יש להביא בחשבון את עלויות התחזוקה והניהול של הנכסים.
- קרנות גידור הן קרנות השקעה שמנסות להשיג תשואה חיובית בין אם השווקים עולים או יורדים. הן משקיעות במגוון רחב של נכסים ומכשירים פיננסיים. קרנות אלה אינן סחירות ולכן עשויות לספק פרמיית על סיכון הזמן.
- קרנות השקעה בתחומים ספציפיים כגון חברות הזנק, אנרגיה מתחדשת וכדומה יכולות להניב תשואה גבוהה אם התחום יצליח. השקעה בקרנות אלה מאפשרת חשיפה לתחומי צמיחה חדשניים תוך פיזור הסיכון על פני מספר רחב של חברות/פרויקטים.
- אגרות חוב לא סחירות הן הלוואות שניתנות לחברות פרטיות. בדרך כלל הן מציעות ריבית גבוהה יותר מאג"ח ממשלתיות או קונצרניות המונפקות בבורסה בגלל הסיכון הגבוה יותר. אג"ח לא סחירות יכולות להוות מקור הכנסה קבוע ויציב למשקיע.
כל אחד מהנכסים הללו יכול לתרום לפיזור ולתשואה של תיק ההשקעות, אך יש לבחון היטב את הסיכונים והעלויות הכרוכים בכל השקעה. פיזור בין מספר סוגי נכסים לא סחירים במקביל לנכסים סחירים עשוי לאפשר יחס תשואה-סיכון אופטימלי.
כיצד ניתן להשקיע בנכסים לא סחירים
השקעה בנכסים לא סחירים ניתן לעשות במספר דרכים:
- רכישה ישירה של נכסים כגון נדל"ן, אג"ח לא סחירות(מתן הלוואה פרטית) או מניות של חברות פרטיות. היתרון הוא שליטה מלאה על בחירת הנכסים, אך יש צורך בהון עצמי גבוהה ומשמעותי על מנת להגיע לפיזור הנכון , ידע ומעורבות אקטיבית בניהול.
- השקעה בנכסים לא סחירים כגון קרנות נדל"ן, קרנות גידור, קרנות הון סיכון ועוד. קרנות אלה מאפשרות פיזור גדול יותר בין מספר נכסים וחברות ניהול מקצועיות. החיסרון הוא עמלות ניהול גבוהות יחסית ופחות שליטה אישית.
- חברות ניהול נכסים המתמחות בהשקעה בנכסים לא סחירים מטעם לקוחותיהן, למשל בתחומי הנדל"ן, הלוואות פרטיות, חוב ועוד. יש אפשרות לבחור את תחומי ההשקעה והרמה של סיכון/תשואה. החיסרון הוא עמלות ניהול.
טיפים עיקריים למשקיעים בתחום
- הקפדה על פיזור בין מספר סוגי נכסים ואזורים גאוגרפיים.
- בדיקת נזילות ויכולת מימוש הנכסים.
- הבנה מעמיקה של הסיכונים הייחודיים לכל סוג השקעה לא סחירה.
- בחירת שותפים/מנהלים מקצועיים ואמינים.
- גיבוש ציפיות ריאליות לגבי תשואה ורמת סיכון מתאימה לפרופיל המשקיע.
- היעזר במומחים. חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע כגון יועצי השקעות, שמאים, יועצי נדל"ן, עורכי דין ורואי חשבון. הם יכולים לסייע באיתור הזדמנויות, הערכת שווי נכסים, משא ומתן וסגירת עסקאות, וכן בהיבטים המשפטיים והמיסויים.
- השקע לטווח ארוך. לנכסים לא סחירים לוקח זמן רב יותר להבשיל ולהניב תשואה, לכן חשוב לא לצפות לתוצאות מהירות. אופק השקעה של 3 עד 10 שנים לפחות הוא סביר.
השג תשואה מספקת, אך אל תנסה להכות את השוק. יש לקבוע יעדי תשואה ריאליים ולהימנע מהשקעות בסיכון גבוה מדי שמבטיחות תשואה מופרזת. עדיף 8%-10% תשואה עקבית מאשר לנסות "לזכות בלוטו" ולהפסיד בסוף הכל.
לסיכום
השקעה נבונה בנכסים לא סחירים יכולה לשדרג באופן משמעותי את ביצועי תיק ההשקעות על ידי תוספת תשואה ופיזור סיכונים. בין אם באמצעות רכישה ישירה, קרנות השקעה או חברות ניהול, קיימות היום הזדמנויות רבות בתחומי הנדל"ן, הלוואות, נכסים ריאליים ועוד שכדאי לשקול. עם הכנה מתאימה, ציפיות ריאליות וניהול סיכונים נבון, השקעה בנכסים לא סחירים יכולה להניב תשואה יציבה ואטרקטיבית בטווח הארוך. מומלץ ביותר להיעזר במומחים ניהול תיקי השקעות לבעלי הון. שיעזרו לך לבנות תיק השקעות מותאם אישית לצרכים ולמטרות שלך.