מהו סיכון ריכוזיות? זהו המאמר החמישי בסדרת המאמרים שלנו על גורמי סיכון מהותיים בהשקעות. כמו כן, תוכלו ללמוד כיצד אתם כמשקיעים יכולים להתמודד איתם. לחיצה על הקישורים תוביל אתכם אל המאמרים הקודמים בסדרה בנושא סיכון שוק, סיכון ספציפי, סיכון ריבית וסיכון אינפלציה.
בסדרת המאמרים הזו, ניתן לראות ששוק ההון הוא אמצעי מרכזי להגדלת ההון והחסכונות בטווח הארוך. לעיתים, אפשרי לעשות זאת גם בטווח יחסית קצר, אך זה כבר למאמר אחר. אך כמו כל השקעה לגיטימית, ישנם סיכונים הנלווים להשקעה בשוק ההון. היום, נדבר על סיכון ריכוזיות (Concentration Risk) וכיצד להתמודד איתו ביעילות.
ריכוזיות היא מילה שכנראה משתמעת מיידית – ריכוז גדול מדי במקום אחד. זוהי נטייה שיש להרבה אנשים. זאת, למרות המשפט הנפוץ שאומר ״לא לשים את כל הביצים בסל אחד״. אך איך זה בא לידי ביטוי בשוק ההון? האם כיום אתם פועלים כך ולא ידעתם? ולמה זה כל כך נורא לשים את כל הביצים בסל אחד? אם כך, מה מומלץ לעשות כדי להימנע ולהתמודד נכון עם הסיכון הזה?
בכלכלה העולמית, ישנם גורמי סיכון רחבים שישפיעו (או עלולים להשפיע) על תיק ההשקעות שלנו. אחד מהם, כמו שכבר הבנתם – הוא סיכון הריכוזיות. על כל השאלות מעלה ניתן תשובה במאמר היום. כאמור, המאמר הזה רלוונטי למשקיעים פרטיים ומוסדיים כאחד ויתן לכם את כל הכלים להבין את גורם הסיכון הזה. הכי חשוב, להבין איך להתמודד איתו ביעילות ולהגדיל את תיק ההשקעות שלכם.
הגורמים העיקריים לסיכון ריכוזיות (Concentration Risk)
סיכון ריכוזיות, כמו שנכתב לפני, נובע מ״לשים את כל הביצים בסל אחד״. בשוק ההון, הכוונה לתיק שבו ההשקעות שלנו ברובו ירוכז במניה, סקטור או מדינה אחת ספציפית. ככל שהתיק שלנו יהיה ריכוזי יותר, כך נהיה חשופים יותר לכל תנודה של השוק. כל תזוזה יכולה להשפיע באחוזים ניכרים על תיק ההשקעות שלנו.
ריכוז על מנייה:
כאשר אנחנו בוחרים לשים חלק גדול מתיק ההשקעות שלנו על מנייה ספציפית, אנחנו מסתכנים בתלות שלנו על אותה מנייה. ניקח לדוגמה את מניית Nvidia שעושה חיל בשנה וחצי האחרונות – אמנם מי ששם עליה סכום גדול מתיק ההשקעות, ראה רווחים יפים. אך מנגד, יש לנו מקרה עבר של מנייה Tesla, שעלתה יפה בתחילה, אך לאחר מכן (ועד היום) יורדת ולא מצליחה לחזור לעצמה. השקעה במנייה ספציפית יוצרת תלות גדולה ומעלה את רמת הסיכון של התיק בעשרות מונים.
ריכוז על מדד/מדינה:
כשאנו מרכזים סכום גדול על מדד ספציפי או משקיעים במניות של מדינה ספציפית, נניח ת״א 35 או ת״א 125, אנחנו חשופים לפגיעה (או צמיחה) מהותית בכפוף לאותה מדינה. ניקח לדוגמה בישראל מתחילת המלחמה, המדדים המרכזיים ירדו בחדות, ומי שהתיק שלו היה מושקע באחוזים גדולים על מדדים אלו נפגע בצורה קשה. בניגוד לכאלו שהיו מפוזרים יותר במדדים נוספים כמו הנאסד״ק או ה-S&P.
ריכוז על סקטור:
משברים כלכליים יכולים לעיתים להיות גם עולמיים, כמו שראינו בתקופת הקורונה. כשזה קורה, סקטורים שלמים עלולים להיפגע (או לצמוח) ברמה גלובאלית. אז אם, לדוגמה, רוב ההשקעות שלנו היו מרוכזות בסקטור הנדל״ן בשנת 2008, כנראה שהיינו חווים מכה רצינית בעקבות משבר הסאב-פריים. מנגד, ישנם כמובן גם סקטורים שצומחים בתקופות מסוימות, כמו סקטור השבבים בשנים האחרונות. אך בכל מקרה, ריכוזיות על סקטור מסוים, גם אם מפוזר בין מדינות, מהווה סיכון על תיק ההשקעות שלכם.
כל גורמי הסיכון האלו משפיעים באופן מהותי על תיק ההשקעות שלכם. התנודות עלולות להשפיע על קצב צמיחת התיק ושוויו. נכון, ישנם מקרים בהם הריכוזיות הזו שיחקה לטובת המשקיעים בטווח הקצר ואפילו הבינוני – אך אנחנו כאן בסופו של דבר בהסתכלות לטווח ארוך. כאשר משקיעים לטווח ארוך, אנחנו צריכים להימנע ככל האפשר מריכוזיות יתר.
דרכי התמודדות עיקריות עם סיכון ריכוזיות
כדי לצמצם ואף להעלים עד כמה שאפשר את רמת סיכון הריכוזיות בתיק ההשקעות שלכם, ישנן כמה דרכי התמודדות שאנחנו מיישמים כאן בספרטה קפיטל, עם כל הלקוחות שלנו. אנחנו כמובן מציעים גם לכם לשים אליהן לב וליישם אותן בהקדם:
פיזור השקעות
כמו במקרים רבים, גם כאן פיזור השקעות יהווה דרך מנע מרכזית לסיכון ריכוזיות. הפיזור צריך להיות כמה שיותר רחב ובתמהיל שנקבע בהתאמה אליכם בצורה אישית. זה לא מספיק פשוט לקחת את התיק ולפזר אותו ללא הכרה – הרעיון הוא לפזר את ההשקעות בצורה שתוביל אתכם למטרות שהצבתם.
מטרת הפיזור היא למנוע מצבים של פגיעה אנושה בתיק ההשקעות בעקבות משברים כאלו או אחרים. גם בתקופות משבר, ישנן חברות וסקטורים שמשגשגים, יחד עם אלו שנפגעים מן הצד השני. בצורה הזו, אנחנו נשמור ונגן על התיק שלנו מתנודות קיצוניות ונמנע מצבי לחץ לא נעימים .
קרנות גידור וקרנות פרטיות
באמצעות השקעה בקרנות מסוג זה, אנחנו יכולים לפזר את תיק ההשקעות שלנו עוד יותר. כעת, אנחנו לא תלויים רק בחברות הנמצאות בשוק ההון, אלא אנחנו נכנסים לסוג של השקעה אלטרנטיבית, שיותר גמישות ביכולת שלהם לייצר תשואה עודפת על השווקים או פשוט להתנתק מה קורלציה לשוק ההון ולהיות חשופים לדוגמא להלוואות למיזמים פרטים ולא מונפקים בבורסות השונות מתאים בעיקר ללקוחות כשירים – כך אנחנו דואגים לפיזור אפילו רחב יותר של תיק ההשקעות.
השקעה רחבה בנדל״ן
לאורך ההיסטוריה, הנדל״ן הוכיח את עצמו כהשקעה מעולה. אך במקרה בו נרצה למנוע סיכון ריכוזיות, נצטרך לפזר גם את השקעות הנדל״ן שלנו. כלומר, לא נרצה להשקיע בנדל״ן רק במדינה מסוימת – אלא נפזר את ההשקעה שלנו במספר מדינות. כמו כן, ניתן לפזר את ההשקעות גם בתור סקטור הנדל״ן – בין נדל״ן מסחרי לבין מגורים, למשל .
בניית תמהיל השקעה מגוון
כמו שאנחנו תמיד נדגול כאן בספרטה קפיטל – אין דרך אחת להתמודד עם גורמי סיכון. הרי מעבר לגורמי הסיכון הנפוצים והמוכרים, עליהם אנחנו כותבים בסדרת המאמרים הזו, לכל אחד ואחת יש גורמי סיכון אישיים, מטרות אישיות, מצב משפחתי ועוד.
כשאתם בונים תמהיל השקעה, יש לקחת את גורמי הסיכון החיצוניים והאישיים שלכם בחשבון ולשלב אותם. רק אז ניתן לבנות תמהיל מדוייק ומגוון – בדיוק עבורך. חשוב להבין כי זהו אינו תהליך פשוט וטריוויאלי, ואנחנו נמשיך להמליץ להיוועץ עם מומחה בתחום (גם אם בסוף תחליטו שאלו לא יהיו אנחנו, העיקר שתתייעצו!), כי מדובר בכסף שלכם, שעבדתם עליו קשה – וכנראה שמדובר גם בהרבה כסף. אז בואו להתייעץ ולבנות תמהיל מותאם אישית לכם ולתא המשפחתי שלכם.