מהו סיכון אינפלציה ואיך להתמודד איתו כמשקיע פרטי או כשיר?

מהו סיכון אינפלציה (Inflation Risk) וכיצד להתמודד איתו? זהו המאמר הרביעי (מתוך 7) בסדרת המאמרים שלנו על גורמי סיכון מהותיים בהשקעות וכיצד להתמודד איתם. ניתן ללחוץ ולהגיע אל המאמרים הקודמים בסדרה בנושא סיכון שוק, סיכון ספציפי וסיכון ריבית.

משקיעים פרטיים וכשיריםמסכימים שהשקעה בשוק ההון היא דרך ברורה להגדלת החסכונות לאורך זמן. לא משנה באיזו שיטה אתם דוגלים, זו אמירה שכולם יסכימו איתה פה אחד. עם זאת, כמו בכל דבר, נדרשת מודעות לסיכונים הכרוכים בכך. כאמור, היום נתמקד בסיכון אינפלציה (Inflation Risk) וכיצד להתמודד איתו.

אינפלציה היא לא רק המילה שאנחנו שומעים כשמדברים על עליית מחירים בסופר, דלק וכו׳. זוהי תופעה כלכלית שמשפיעה בצורה הרבה יותר רחבה, גם על תיק ההשקעות שלנו. אינפלציה לא רק פוגעת בכוח הקנייה של הכסף. עליית מתמדת וחריגה באינפלציה עלולה לערער את יציבות תיק ההשקעות שלנו בצורה מהותית.

בכלכלה דינמית, ישנם לא מעט סיכונים שמאיימים על תיק ההשקעות שלנו. אחד מהם, שעליו נרחיב היום כאן, הוא סיכון האינפלציה כאמור. גורם הסיכון הזה משפיע על כולנו. בין אם אתם משקיעים פרטיים או כשירים – האינפלציה תשפיע עליכם אם לא תדעו כיצד לשלוט ולהתמודד איתה. מאמר זה נועד לספק למשקיעים פרטיים ומוסדיים  כלים להבנת גורם הסיכון הזה – והכי חשוב? איך להתמודד איתו ולדאוג שתיק ההשקעות ימשיך לגדול!

הגורמים העיקריים לסיכון אינפלציה (Inflation Risk)

סיכון אינפלציה,  הוא סיכון הנובע מעליית רמת האינפלציה במדינות שונות. דבר שמשפיע על ערכו של הכסף באופן ישיר. במילים אחרות, ככל שהאינפלציה גבוהה יותר – כך הכסף שלנו שווה פחות. אינפלציה היא בעצם יוקר המחיה. גורמים אלו יכולים לכלול:

  • ביקוש והיצע: כאשר הביקוש למוצרים ושירותים מסוימים עולה, ישנה נטייה להעלאת מחירים. העלאת מחירים מטיבה עם חברות שלהן היכולת להעלות מחירים ולשמור על עלויות הייצור זהות יחסית. אך מן הצד השני, בזמן העלאת מחירים מסיבית הציבור עלול להוריד את הביקוש. שכן, ערך הכסף שלו פשוט לא מספיק כדי לעמוד בקצב עליית המחירים.  בסופו של דבר מצב עניינים זה מאט את הכלכלה.
  • הביצה והתרנגולת של ציפיות האינפלציה: בהרבה מאוד מקרים בהיסטוריה ניתן לראות שציפיות הציבור משפיעות על האינפלציה בפועל. ניקח לדוגמה מצב בו ישנה ציפייה לעלייה באינפלציה, כנגזרת מכך המחירים עולים עוד לפני שהנתונים האמיתיים על האינפלציה מגיעים . לאחר עליית מחירים, סביר שיגיעו העלאות בשכר בדרך בסקטור הציבורי או עם הסכמי ועד חזקים . מצב בו האינפלציה מואצת גורמת לערך הכסף לרדת.
  • פעולות הבנק המרכזי: הפעולות של הבנק המרכזי במדינה משפיעות ישירות על קצב האינפלציה. ניקח לדוגמה מצב בו שיעור האינפלציה עולה, אך הבנק המרכזי מחליט להשאיר את הריבית על כנה (או אפילו להוריד אותה). מצב כזה מגדיל את היצע הכסף (שכן הוא עדיין זול מאוד) וכך יוצר קצב אינפלציה גבוה עוד יותר, שכן מחירי הנכסים (נדל״ן ומניות) עולים עוד יותר כי ישנה אשליה ש״יש כסף״.

הגורמים האלו משפיעים באופן ישיר על תיק ההשקעות שלכם, על קצב הצמיחה והשווי שלו. ביקוש והיצע, ציפיות הציבור ופעולות הבנק המרכזי הם גורמים שמשחקים תפקיד מכריע בתשואה הריאלית שתיק ההשקעות שלך יעשה. כמשקיעים, פרטיים או כשירים, אתם חייבים לדעת כיצד להתמודד עם סיכון אינפלציה הולך ועולה, ממש כמו שאנחנו מרגישים כעת בישראל.

דרכי התמודדות עיקריות עם סיכון אינפלציה

כדי לצמצם עד כמה שאפשר את רמת סיכון האינפלציה, ישנן כמה דרכי התמודדות שאנחנו שמים עליהן דגש כאן בספרטה קפיטל עם כל הלקוחות שלנו. אנחנו כמובן מציעים בחום גם לכם לשים אליהן לב וליישם:

השקעה בסחורות

דרך יעילה להתמודד עם סיכון אינפלציה, היא השקעה בסחורות כמו זהב, נפט ומחצבים. בתקופות של אינפלציה גבוהה, סחורות נוטות לעלות במחיריהן. בנוסף , מדובר בגידור חשוב לתיק ההשקעות שלכם נגד אובדן כוח הקנייה של הכסף.

אפיקי השקעה צמודי מדד

מדד המחירים לצרכן נקבע על פי גובה האינפלציה ועולה בהתאם אליה. במידה ותשקיעו באפיקים צמודי מדד – אתם באופן אוטומטי תהיו מוגנים יחסית מפני אובדן כוח הקנייה וערכו של הכסף. כמובן, שבמקרים רבים אפיקי השקעה עלו, לא בהכרח ייצרו את התשואה הגבוהה ביותר, אך מהצד השני, בתקופות של אינפלציה גבוהה לפעמים כדאי לקחת אוויר ולהמתין, בלי סיכונים מיותרים. אפיקי השקעה אלו יכולים למשל להיות אג״חים צמודי מדד.

השקעה בנדל״ן

לאורך ההיסטוריה, הנדל״ן הוכיח את עצמו כגידור מעולה בתקופות בהן האינפלציה גבוהה. אנחנו יכולים לראות את זה לאורך השנים גם אן בישראל. הסיבה היא פשוטה – כשיש עליית מחירים כללית, גם מחירי הנדל״ן עולים, כמו גם מחירי השכירות.

בניית תמהיל השקעה מגוון

כמו מול כל גורם סיכון, אני חוזר וכותב: אין אסטרטגיה אחת נכונה. מעבר לגורמי הסיכון האלו, יש לכם אחד ואחת מכם את גורמי הסיכון האישיים שלו. כנגזרת מכך ומשילוב כל גורמי הסיכון, ישנן דרכי התמודדות שונות עבור כל אחד.

כשאנחנו בונים תמהיל השקעה, אנחנו לוקחים בחשבון את גורמי הסיכון החיצוניים – ואת גורמי הסיכון האישיים של אותו אדם, שהם לא פחות (ולעיתים אף יותר) קריטיים. טווח ההשקעה, רמת הסיכון הרצויה, רמת התשואה אליה מכוונים ומטרות ההשקעה אלו רק חלק מהגורמים עליהם אנחנו מסתכלים בבניית תמהיל.

בניית תמהיל מגוון ומותאם הוא אינו דבר פשוט וטריוויאלי. חשוב להיוועץ עם אנשי מקצוע מנוסים כשמדובר בכסף שלכם – ובטח כשמדובר בהרבה כסף. מומחים כאלו ידעו לבנות לכם תמהיל מדויק על סמך גורמי הסיכון, החיצוניים והאישיים שלכם על מנת להתמודד ולהגדיל את שווי תיק ההשקעות שלכם.

הישארו מעודכנים

אנו בוחנים את מכלול הנכסים בצורה מקיפה ומקצועית ובונים את אסטרטגיית ההשקעה
המתאימה ביותר לצרכי הלקוח. בחינה שוטפת של תיק הנכסים יחד עם ניהול הסיכונים ובחינת המוצרים
נעשית באופן קפדני ע״י צוות מומחים.

אנו בעלי ניסיון ומומחיות רבה בתחום הפיננסים ומעניקים ליווי ופיקוח עבור לקוחותינו:

  1. בניית אסטרטגיית השקעות בהתאמה לצרכי התא המשפחתי.
  2. יישום התוכנית תוך בחינת העלויות והקפדה בבחירת מנהלי ההשקעות המטפלים בכספי לקוחותינו.
  3. כחלק מניהול המעקב אנו שולחים דוחות תקופתיים עם תמונת מצב עדכנית.
  4. ביצוע התאמות בתוכנית ע״פ שינויים בצרכי הלקוח והתאמת המוצרים למצב השוק ולרגולציה.
  5. אנו מקפידים בבחירת נותני השירות החיצוניים שאנו נעזרים בהם כגון:
    יועצי מס ורו״ח, ליווי משפטי, מעבר בן דורי, חשבונות נאמנות ועוד.

Sparta Capital

ספרטה מאמינה בראייה של כל אדם וצרכיו הפרטיים ומתאימה לו את החבילה המקצועית ביותר. ספרטה היא לא לכל אחד: לא מבטיחים תשואה, מבטיחים שימוש בידע הכי רחב שקיים בשוק והתאמה שלו לצרכים שלך. ספרטה מביאה ידע ומקצוענות שהיו בעבר שמורים ללקוחות מוסדיים ומנגישה אותה ללקוחותיה. לספרטה איכפת מהלקוח, הוא לא עוד תיק.

דילוג לתוכן